top of page

Klik op grote plaatje voor 'full screen'

Team: My safe cocoon

School: Sint Lucas

Team Members:

Noa Willart

 

 

image.png

Team

logo lucas.png

Noa Willart

Omschrijving Ontwerp

De naam van mijn concept is 'my safe cocoon'. Dat houdt in dat ik een fijne en veilige plek ofwel een ‘cocon’ wil creëren voor de cliënten. De cocon wordt een plek om te ontsnappen aan de drukte die zich buiten de kamer bevindt en om tot rust te komen. 

 

Een plek om jezelf te kunnen zijn en waar niemand zal oordelen. Het doel is daarbij om de ruimte rust, veiligheid en vertrouwen uit te laten stralen. In de behandelkamer zullen gevoelige gesprekken worden gevoerd die voor niemand anders bedoeld zijn. Daarom kun je de ruimte ook zien als een soort bubbel van vertrouwen. Wat er in de bubbel word besproken blijft in de bubbel. In de bubbel kun je helemaal jezelf zijn en alles vertellen. Ik wil mensen op hun gemak stellen en comfort geven.

 

De eye catcher van de behandelkamer is de zitkuil met cocon er omheen. De zitkuil is een driekwart cirkel zodat je geen trapje op of af hoeft om erin te komen. Zodat mensen met een handicap zonder probleem ook in de zitkuil kunnen komen. De zitkuil heeft een omhulsel. Dit is de zogenaamde cocon. Door de cocon die om de zitkuil heen gewikkeld zit voelt het veilig en knus aan. Ik wil met het omhulsel de privacy benadrukken. De gesprekken blijven binnen de muren en zullen de ruimte niet verlaten. De panelen van de cocon zijn gemaakt van een zacht geluidsabsorberend materiaal. De panelen die aan het bureau grenzen kunnen ook nog ingeklapt worden voor wanneer iemand dat fijner zou vinden. In het topje van de cocon zit biodynamisch licht verwerkt. Biodynamische verlichting is verlichting welke het verloop van de licht kleur van het daglicht nabootst. Bijvoorbeeld in de ochtend is het licht helderder en witter is en 's avonds wat warmer en minder intensief. Er zitten ook vele voordelen aan biodynamische verlichting zoals: Een verbeterd humeur en hiermee een vermindering van depressies, onrust en somberheid.

 

De maatwerkbank in de zitkuil is gemaakt van een hele zachte boucléstof om mensen een fijn en knus gevoel te geven. Als je op de bank gaat zitten is het net alsof je op een wolk zit. Zo zijn cliënten hopelijk meer op hun gemak en kunnen ze voor een langere tijd comfortabel zitten. Ook heb ik nog een stoel neergezet zodat je kunt kiezen hoe of waar je het liefste wil zitten en het meest op je gemak bent. Je kunt naast elkaar op de bank zitten zodat je elkaar niet in de ogen aan hoeft te kijken als je dat niet fijn vindt. Ook kun je tegenover elkaar zitten maar je kunt ook op de hoeken van het houten omhulsel gaan zitten. Zo leun je tegen de zachte wandpanelen aan. In het houten omhulsel zit ook nog opslagplek.

 

Ik wil zo ver mogelijk van tl-lichten wegblijven en veel gebruik maken van natuurlijk licht. Daarom heb ik ervoor gekozen een groot raam te plaatsen in de ruimte zodat er zo veel mogelijk natuurlijk licht naar binnen valt. Ik heb gebruik gemaakt van figuurglas zodat mensen die langs lopen niet kunnen zien wie er zit en wat er gebeurt in de ruimte. Door het figuurglas zie je eigenlijk alleen maar pixels.

 

Omdat de kamer best klein is heb ik gekozen voor een inklapbaar bureau om zo ruimte besparen. Zo kan de behandelaar gewoon werken aan een bureau maar wanneer er meer ruimte nodig is om bijvoorbeeld te bewegen kan het bureau worden ingeklapt. In het ontwerp heb ik gebruik gemaakt van rustgevende kleuren met daarbij ook zachte en comfortabele materialen.

 

Omschrijving MADE-Life

Stichting MADE-Life op zoek naar innovatieve manieren om de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen, jongvolwassenen en alle mensen in Nederland te verbeteren. Hiervoor organiseren wij innovatieve Challenges in samenwerking met studenten en (voormalige) patiënten uit het hele land. Samen willen wij de noodzakelijke belangrijke veranderingen in deze geestelijke gezondheidszorg realiseren: van kleine tactische verbeteringen en kunsttentoonstellingen tot grote veranderingen.

bottom of page