top of page

Verhalen voor de Toekomst
'Bright Mirror' Verhaal 2025

Doe mee en wie weet wordt jouw verhaal gepubliceerd!

Verhalen voor de Toekomst!

“Wat kan ik nog verwachten van de toekomst... míjn toekomst? Er is alleen maar ellende in het nieuws… het lijkt wel alsof er nooit iets positiefs meer gebeurt. Komt er ooit nog een einde komt aan de vele oorlogen, hongersnood en klimaatverandering?” Dit soort gedachten zijn niet vreemd, als je naar de wereld van nu kijkt. In Nederland slikken inmiddels meer dan één miljoen mensen antidepressiva. Vele honderdduizenden jongvolwassenen zitten niet goed in hun vel en zien hun toekomst somber in. Onze vraag daarom: hoe kunnen we voorkomen dat steeds meer mensen verder afglijden richting wanhoop?

Waarom deze challenge?

Met de ‘Verhalen voor de Toekomst’ willen wij mensen die het mentaal moeilijk hebben inspiratie, zingeving en hoop geven. We willen dat ze weer zien dat ze wat waard zijn en weer zin krijgen in de dag van morgen. Geef ze een spiegel waarin ze kunnen ontdekken dat de toekomst nog niet bepaald is. Daarover gaat deze challenge. En daar hebben jou - en jouw pen - hard bij nodig!

 

 

Open Book

Doe mee en schrijf je in!

Schrijf één van de inspirerende, zingevende en hoopvolle 'Verhalen voor de Toekomst'

Bedankt voor jouw inschrijving!

Challenge Uitleg

Schrijf jouw 'Verhaal voor de Toekomst' om anderen te inspireren en ze te laten voelen dat er, ook met tegenwind, altijd licht gloort in de verte. Een persoonlijk verhaal, een fictief en spannend scenario of een maatschappelijk georiënteerd stuk met een eigen mening? Het mag allemaal. Alle verhalen worden gejureerd, gepubliceerd op onze website en gepubliceerd als e-book. Van een selectie wordt daarnaast een echte verhalenbundel gemaakt en gepubliceerd, inclusief ISBN-nummer.

 

Dit kan je helpen bij het schrijven

Voor iedere schrijver hebben we inzichten en tips die kunnen helpen om een verhaal te schrijven dat mensen ook écht kan helpen. Als je ze leest, dan begrijp je waarom we ze geven.  Deze punten komen uit eigen onderzoek onder jongeren, GGZ-ervaringsdeskundigen en enkele (GGZ) professionals:

  • ‘Schrijf vanuit je hart’ - een sterke wens van ervaringsdeskundigen. Het hoeft niet glad en gelikt, een beetje rommelig is best fijn.

  • Té positieve verhalen leggen vaak de lat te hoog. Een happy end voelt niet echt, in het leven bestaat nu eenmaal tegenslag en dat hoef je niet weg te poetsen. Dat geeft valse hoop.

  • Acceptatie van de eigen kwetsbaarheden maakt het leven leefbaar. Ook hier bestaat de perfecte wereld niet. Maar échte mensen… die bestaan wel.

  • Maatschappelijke idealen zijn mooi, maar ook die moeten geloofwaardig zijn. Verhalen kunnen aanzetten tot het zien van nieuwe paden en lichtpuntjes en bijdragen aan het gevoel van ‘het kan wél’. Realiteit helpt daarbij.

  • Filosoferen mag, maar beschouwende teksten inspireren minder dan verhalen. Een goed en ‘effectief’ verhaal wakkert namelijk de fantasie en de verbeelding aan. Help je lezer daarbij en geef zelf liever geen oplossingen.

  • Zoals gezegd: een té mooi verhaal schiet z’n doel voorbij. Hier zijn wat woorden die werden genoemd en die waardvol kunnen zijn voor een goed Verhaal voor de Toekomst: verlangen, weerbaarheid, onzekerheid, angst, moed, vertrouwen, verbondenheid… je ziet dat je alle kanten op kunt.

  • Wat betreft ‘verbondenheid’: veel mensen met mentale problemen ervaren een gevoel van eenzaamheid. Verhalen met/over één persoon spreken daarom minder tot de verbeelding dan verhalen met meerdere personages die met elkaar verbonden zijn.

 

Tot slot: wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat schrijven vanuit het hart een sterk helende werking heeft. Dus pak die kans en geniet er zelf ook van!

Challenge Aanpak

Wie kan er meedoen? Iedereen natuurlijk. Om deze Challenge direct vleugels te geven, gaan we eerst samenwerken met een aantal opleidingen in Nederland. Bij deze opleidingen speelt  schrijven een hoofdrol. De studenten van deze opleidingen worden uitgedaagd om inspirerende, zingevende en hoopvolle verhalen voor de 21e eeuw te schrijven. Dit kunnen inspirerende filosofieën zijn, zingevende vergezichten of hoopvolle persoonlijke verhalen. 

 

Wij verwachten dat korte verhalen van zo'n 2000 tot 4000 woorden hiervoor een uitstekend formaat zullen zijn. Maar andere vormen, zoals scenario's, sonnetten, gedichten en graphic novels zijn ook meer dan welkom. Belangrijk is wel dat deze verhalen de potentie hebben om duizenden jongvolwassenen te inspireren, van zingeving te voorzien en hoop uit te ademen. Geen kleine uitdaging dus. 

 

De verhalen worden gejureerd. Er zijn twee jury’s; een vakjury die bestaat uit een aantal bekende schrijvers, dichters en professionals uit het GGZ werkveld. De andere jury bestaat uit een aantal jongvolwassenen en ervaringsdeskundigen. Een aantal van deze ervaringsdeskundigen zijn aangesloten bij MIND. MIND is de grootste overkoepelende patiëntenorganisatie van Nederland. 

 

Na deze juryselectie en de presentatie van een selectie van deze verhalen, zullen geselecteerde schrijvers de mogelijkheid krijgen om met een redacteur aan de slag te gaan. In een aantal redactieronden kan het verhaal dan nog verder worden verfijnd. Hierna zal de definitieve correctie en zetproef plaatsvinden en zal de verhalenbundel naar de drukker gaan. We zullen ook veel aandacht besteden aan de typografie en vormgeving

 

Deze bundel van hoopvolle verhalen zal daarna worden gepubliceerd als gebonden softcoverboek (selectie) en ebook (uitgebreide versie). Wij zullen ook de mogelijkheid bieden om het verhaal ook in te spreken als luisterboek.

 

Om een zo’n groot mogelijk publiek te bereiken zullen we de bundel verspreiden via verschillende kanalen, zoals de grotere patiëntenverenigingen, GGZ-instellingen en zo veel mogelijk andere kanalen. ​Elke schrijver zal in ieder geval een viertal exemplaren van de bundel krijgen. Eén voor zichzelf en een aantal voor vrienden en familie. 

 

Challenge Tijdslijn

 

Wanneer gaat het gebeuren? Deze Challenge gaat van start in het eerste semester van schooljaar 2024/2025. Opleidingen kunnen ook eerder beginnen, als dat beter uitkomt in het schema. De opdracht moet in ieder geval zijn afgerond op vrijdag 31 januari 2025. De jurering zal dan plaatsvinden in februari 2025. De presentatie van de verhalen vindt plaats op maandagmiddag 3 maart 2025 in de Openbare Bibliotheek van Utrecht.

 

In maart en april zullen enkele redactieronden, een corrigeerronde en de zetproef plaatsvinden, waarna de bundel gedrukt kan worden ruim voor de zomervakantie. Daarna zullen de verhalen in gebundelde vorm worden verspreid, zodat deze tijdens de zomervakantie - en ver daarna - gelezen kunnen worden. Uiteraard proberen we ook zoveel mogelijk publiciteit generen in on- en offline dagbladen en (relevante) magazines.

 

Challenge Impact

 

Welk verschil gaat deze verhalenbundel maken? MADE-Life gaat in kaart brengen welke maatschappelijke impact deze 'verhalen van de toekomst’ daadwerkelijk hebben. De impact van deze bundel zal niet eenvoudig te meten zijn, omdat heel veel aspecten iemands geestelijke gezondheid  beïnvloeden. Maar niet alles van waarde is te meten, net als niet alles wat meetbaar is van waarde is. In dit geval zullen we bijhouden hoeveel van deze verhalenbundels worden gedownload en besteld.

 

Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken zullen we de ebooks kosteloos verspreiden, en zullen we de fysieke boeken tegen kostprijs distribueren. Ook zullen we bijhouden hoeveel dit gedeeld zal worden over de verschillende sociale media platforms. 

 

Daarnaast willen we deze ‘challenge werkvorm’ ook kosteloos aanbieden aan middelbare scholen, GGZ instellingen, buurthuizen en andere organisaties in het sociale domein. Na deze initiële challenge zullen wij ook een werkboek maken dat begeleiders kunnen gebruiken binnen deze organisaties. We kunnen ons goed voorstellen dat tijdens maatschappijleer of andere vakken ‘verhalen voor de toekomst’ als opdracht of als profielwerkstuk worden gegeven aan de leerlingen. Hierbij gaat het dan niet alleen om het schrijven, maar ook om het voordragen en bespreken van de verhalen. 

 

Verder kunnen deze verhalen ook als springplank fungeren naar nog meer uitingsvormen. Als de inhoud van deze verhalen aanslaat, kunnen wij ons voorstellen dat deze initiële challenge pas het begin is. Je zou je kunnen voorstellen dat dit leidt tot verschillende spin-offs, zoals stripverhalen, spoken word voorstellingen en misschien zelfs een tv-series (denk aan ‘bright mirror’ in plaats van Netflix’s dystopische ‘black mirror)

 

Blijf op de hoogte!

Challenge Condities

 

Onder welke voorwaarden worden deze verhalen gepubliceerd? Deze verhalen worden gepubliceerd onder 'Creative Commons BY-NC-ND 4.0’ licentie met bronvermelding (syntax: "<schoolnaam>, <naam schrijver> in samenwerking met stichting MADE-Life 2024". Deze verhalen mogen vrijelijk verspreid worden voor niet commerciële doeleinden, maar altijd met bronvermelding. De licentievoorwaarden van Creative Commons kunnen worden bekeken hier.

bottom of page