top of page

GGZ Inspiratieportaal:

'Behandelplek van de Toekomst'

Jaarlijks brengen honderdduizenden mensen, waaronder tienduizenden kinderen en jongeren, miljoenen uren door in behandelplekken door heel Nederland. Deze kamers zijn te vinden bij GGZ-instellingen, ziekenhuizen, huisarts- en vrijgevestigde praktijken en soms ook online. De meeste patiënten voelen zich niet op hun gemak in deze kamers. Sommigen beschouwen ze zelfs als ongezond...

 

MADE-Life heeft in 2023 haar initiatief 'behandelplek van de toekomst' gelanceerd. Na initieel onderzoek onder patiënten en ervaringsdeskundigen hebben wij een zevental ontwerp academies en tientallen ontwerp studenten gevraagd om innovatieve alternatieven te onderwerpen voor deze behandelplekken. Hieruit kwamen 19 ontwerpen. Hierna heeft MADE-Life in 2024 nog verder onderzoek gedaan bij de Top 20 GGZ-instellingen om een beter beeld te krijgen van de beleidsvorming rondom 'healing' huisvesting. Dit onderzoek heeft geleid tot ons driestappenplan voor GGZ transformatie. Het inspiratieportaal is hier het begin van. Welkom tot de toekomst!

image of open door to the blue sky..jpg
Anchor 1

Bestaande Ontwerpen in de GGZ

Van de tienduizenden behandelkamers in Nederland zijn er velen onder de maat. Er zijn verschillende tools, zoals Oazis en BNA's Impact Tool, beschikbaar om het eigen 'NAP' (Nieuw Architectuur Peil') te bepalen. Dit is ook geen geheim: GGZ instellingen geven dit grif toe blijkt uit ons onderzoek. Ook is algemeen bekend dat heilzame ('healing') huisvesting therapeutische impact heeft. Wat er voor velen ontbreekt is inspiratie,  tijd, handvatten en in sommige gevallen geld om hier iets aan te doen.

 

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. In Nederland zijn er zeker enkele voorbeelden te vinden van UMC's en GGZ-instellingen die in de laatste jaren boven 'NAP' zijn uitgestegen met hun 'healing' huisvestingsconcepten.

Hieronder hebben we een voorbeelden gegeven van enkele inspirerende ontwerpen binnen de GGZ's en UMC's. 

GGZ Inspiratieportaal

Klik op het plaatje om het volledige ontwerp te bekijken 

Mocht je nog andere goede voorbeelden hebben, laat dit ons dan vooral weten. Dan nemen we deze ook op in ons inspiratieportaal!

Stuur ons de volgende spullen info@made-life.nl. Wij zullen dit dan binnen enkele dagen plaatsen op ons inspiratieportaal: 

  • Beeldmateriaal (JPG, JPEG, PNG)

  • Teamleden (naam, rol & foto)

  • Omschrijving (tekst)

  • Ander materiaal

GGZ Transformatie:
'healing' huisvesting in drie stappen

Elke GGZ instelling heeft soortgelijke uitdagingen, ook wat betreft 'healing' huisvesting. Hoe kunnen wij collectief dit tij keren? MADE-Life stelt de volgende drie eenvoudige stappen voor om De Nederlandse GGZ en haar leden vooruit te helpen:

  • 'Inspiratieportaal' inrichten: doorontwikkeling van MADE-Life 'Boven NAP' concept op 'ggz community'. De Nederlandse GGZ kan eenvoudig vragen haar leden goede voorbeelden aan te leveren, zodoende kan dit binnen enkele weken gerealiseerd worden. Een 'onder NAP' portaal kan ook worden ingericht mocht hier behoefte aan zijn om de cognitieve dissonantie verder aan te wakkeren. 

  • 'Winning Team' creëren: een team oprichten dat zich focust op wetenschappelijke onderbouwde therapeutische huisvestings- en inrichtingsconcepten bestaande uit de verschillende belanghebbenden. BNI, BNA, FMN, CfPB en verschillende architecten zijn geïnteresseerd dit team te ondersteunen. Dit kan eenvoudig beginnen met periodieke vergaderingen en maandelijkse fysieke vestigingsbezoeken om nog meer kennis uit te wisselen. Dit 'Winning Team' zou eenvoudig binnen enkele maanden operationeel kunnen zijn. Om een begin te maken hebben we alvast deze 'online' community opgestart op LinkedIn. 

  • 'Collectief Handboek' maken: Veel van de uitdagingen in de GGZ rondom huisvestiging zijn generiek. Veel GGZ instellingen geven aan dat de Pareto-regel (80/20) hier meer dan waarschijnlijk op gaat. Zodoende kan voor deze generieke 80% een collectief huisvestiging handboek gemaakt worden waar - op basis van wetenschappelijk onderzoek - generieke oplossingen kunnen worden aangedragen. De resterende 20% kan dan per GGZ instelling of vestiging op maat gemaakt worden. Deze collectieve aanpak heeft ook een groot kosten voordeel. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft al enkele decennia de handen ineengeslagen om te komen tot een collectief handboek Eerstelijns Zorggebouwen. Dit is een prachtig voorbeeld van een collectieve aanpak. Een 'Collectief Handboek' voor de GGZ zou binnen 6 - 12 maanden gerealiseerd kunnen worden als de GGZ-sector hier collectief haar schouders onder zet.

bottom of page